NKP - Vissza a főoldalra

Ukrajna az OECD Nemzetközi befektetésről és multinacionális vállalatokról szóló nyilatkozatának 47. részes állama

2017. március 15-én Ukrajna 47. országként csatlakozott az OECD Nemzetközi befektetésről és multinacionális vállalatokról szóló nyilatkozatához.

A csatlakozással az ország vállalta, hogy nyitott és átlátható környezetet biztosít a nemzetközi beruházásokhoz, és ösztönzi a külföldi befektetések pozitív hozzájárulását a gazdasági és társadalmi előrehaladáshoz.

A csatlakozást megelőzően az OECD megvizsgálta Ukrajna beruházási politikáját, és nyilvánosságra hozta ennek eredményét. A tanulmány megállapítja, hogy Ukrajna beruházási politikájának keretei jelentősen fejlődtek, és fontos reformok valósultak meg az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvei (Irányelvek) által érintett területeken. Az üzleti világ és a szakszervezeti képviselők körében egyaránt jelentős támogatást élveznek a jelenlegi ukrán kormány által a nemzetközi normákkal és jó gyakorlatokkal való harmonizáció érdekében tett erőfeszítések. Folyamatosan egyszerűsítik a vállalatalapítási és engedélyezési eljárásokat; a 2015-ben bevezetett adóreformok jobb átláthatóságot eredményeztek az adózásban. Létrehozták az Üzleti Ombudsman intézményét, hogy segítse az új és működő külföldi beruházók konkrét problémáinak kezelését.

A tanulmány arra is rávilágít, milyen sok további teendő maradt még Ukrajnában a vonzó beruházási környezet érdekében. Továbbra is a vesztegetés jelenti az egyik legnagyobb kockázatot az üzleti szereplők számára, ezért a kormánynak fel kell lépnie a közszférában fellépő korrupció ellen, és segítenie szükséges a társasági politikák és más megelőző mechanizmusok kialakítását. A kormánynak létre kell hoznia az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvek Nemzeti Kapcsolattartó Pontját a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztériumban, amelynek feladata az Irányelvek hatékonyságának növelése népszerűsítő tevékenységek, kérdések megválaszolása és az Irányelvek alkalmazásával kapcsolatos panaszos esetek megoldásában való közreműködés révén.