NKP - Vissza a főoldalra

Kazahsztán csatlakozása az OECD Irányelvekhez

Kazahsztán 2017. június 20-án, 48. országként csatlakozott az OECD Nemzetközi befektetésről és multinacionális vállalatokról szóló nyilatkozatához és ezzel az Irányelvekhez is.

A csatlakozás Kazahsztán elkötelezettségét jelzi, hogy ösztönözze a beruházások pozitív hozzájárulását a gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődéshez. A csatlakozást megelőzően az OECD megvizsgálta az ország beruházási politikáját. Az erről készült dokumentum áttekinti azokat a reformokat, amelyeket a beruházási környezet fejlesztése érdekében tettek és a jövőben tenni kívánnak.

Kazahsztán csökkentette a bürokratikus akadályokat, egyszerűsítette az engedélyezési eljárásokat, ügynökségeket hozott létre az üzleti tevékenység megkezdésének megkönnyítése érdekében, és beruházási ombudsmant nevezett ki a beruházók konkrét problémáinak kezelésére. Folyamatban van az adóreform, ami hatékonyabb adózást és jobb átláthatóságot eredményezhet.

Az ország elkötelezte magát a felelős üzleti magatartás és az OECD Irányelvek ösztönzése és elősegítése mellett, és létrehozta Nemzeti Kapcsolattartó Pontját.

Az OECD vizsgálat eredményeit összefoglaló dokumentum szerint sok még a megoldandó feladat, ha Kazahsztán - szándékainak megfelelően - 2050-ig csatlakozni szeretne a 30 legfejlettebb gazdasághoz. A több beruházás vonzására vonatkozó elképzelés erősebb intézményrendszerrel, jobb szakpolitikai összhanggal és átláthatósággal egészítendő ki. A kormány gazdasági diverzifikálást, fenntartható fejlődést és szélesebb társadalmi előrehaladást kitűző céljaihoz a világosabb beruházás-vonzási stratégiák, a bel- és külföldi üzleti élet közötti megerősített kapcsolatok, a cégek közötti tisztességes és egyenlő verseny feltételeinek biztosítása, valamint a felelős üzleti magatartás hatékony ösztönzése járulhatnak hozzá. A kormánynak a befektetők felé bizonyítania kell a felelős intézményrendszer meglétét. Folytatnia szükséges erőfeszítéseit az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására és a korrupció leküzdésére.

A csatlakozást követően Kazahsztán részt fog venni az OECD Beruházási Bizottságának munkájában, amely a nemzetközi befektetési ügyekben való együttműködés vezető kormányzati fóruma. Az OECD-vel együtt fog dolgozni, hogy Kazahsztánban -  a szervezet szlogenjével élve - jobb szakpolitikákkal jobb életminőséget tudjanak elérni.