NKP - Vissza a főoldalra

Felelős Üzleti Magatartás Globális Fórum 2020

A pandémiára való tekintettel a fórum virtuálisan került megrendezésre május 19-én és június 17-én. Fókuszában két fő terület volt: a Felelős Üzleti Magatartás és a COVID-19 vírus, valamint a Jogorvoslathoz való hozzáférés.

Angel Gurría nyitóbeszédében a 2020 elején kirobbant járványhelyzet okozta globális válság egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményeire hívta fel a figyelmet. Meglátása szerint, annak okán, hogy a válság a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket sújtja a leginkább, a Nemzeti Kapcsolattartó Pontok minden eddiginél nagyobb szerepet játszanak a felek közti megállapodás és a hatékony jogorvoslat megteremtésében.

A fórum témái a következők voltak:

  • Az üzleti felelősség előmozdítása egy poszt-COVID világban
  • Innovatív elköteleződés a felelős és rezíliens ellátási láncok előmozdításában
  • Értékteremtés: a Felelős Üzleti Magatartás szerepe a kormányzati támogatásokban és gazdaságélinkítő csomagokban
  • A Felelős Üzleti Magatartás szerepe krízis idején
  • Beszélgetés a vezető panaszkezelési mechanizmusokról
  • A jogorvoslat igénybe vétele vállalati szemmel nézve
  • Hogyan mérjük fel és miben definiáljuk a panaszkezelési mechanizmusok sikerességét?

A koronavírus okozta nem várt egészségügyi, gazdasági és társadalmi következmények részletes elemzésével a Felelős Üzleti Magatartást vizsgáló OECD tanulmány foglalkozik, mely a vállalatok munkavállalóit érintő nem várt negatív hatásoktól kezdve, az ruházati és cipőipari, valamint ásványkitermelői ágazatot érintő ellátási láncokban keletkezett zavarokon át a vállalatok által megtehető konkrét krízis-reaktív lépéseket is taglalja. A tanulmány itt érhető el.

A fórum panelbeszélgetései ezen a linken tekinthetők meg.