NKP - Vissza a főoldalra

Felelős Üzleti Magatartás Globális Fórum 2017

2017. június 29-30-án a Felelős Üzleti Magatartás Globális Fórum ismét megrendezésre került a párizsi OECD Konferencia Központban.

A fórumot immár ötödjére, az OECD főtitkára, Angel Gurría nyitotta meg, aki a miniszteri szintű tanácson (MCM) elhangzottakkal összhangban megerősítette a Nemzeti Kapcsolattartó Pontok 2023-ig történő szakértői értékelésének lefolytatását. Továbbá, bejelentette a szektorspecifikus ajánlások legújabb útmutatóját, a 2017 februárjában megjelent OECD Kellő gondossági iránymutatást a felelős ellátási láncokról a ruházati és cipőipari ágazatban. Az Irányelvek kiemelkedő szerepének tatnúságtételeként pedig az Európai Unió májusban elfogadott szabályozását említette, mely a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó ásványok kérdéskörét hivatott kezelni.

A rendezvényen olyan ügyek kerültek terítékre, mint a társadalmi és kereskedelmi kockázatokat egyenértékűen figyelembe vevő befektetések ösztönzése; az integrált fenntarthatósági megközelítések tükrében a teljes tőkeértékláncot (capital value chain) lefedő nyilvánosságra hozatali felelősségvállalás; az állami tulajdonban lévő vállalatok Felelős Üzleti Magatartásáról és tulajdonjogi célkitűzéseiről meglévő ismeretek korlátozottsága és ezzel párhuzamosan az RBC kormányok általi alkalmazásának fejlesztési szükségessége; a migráns munkavállalók szakszervezeti képviselő megválasztásához való szavazati jogának biztosítása; az anti-korrupciós és az emberi jogi kellő gondosság kapcsán megjelenő nagyobb fokú szabályozási nyomás, mint amilyen a francia vigilence law, ami már bírósági eljárás keretében biztosítja az anyacégek elszámoltathatóságát.

A fórum témái a következők voltak:

  • Felelős globális ellátási láncok a kellő gondosság jegyében
  • A felelős befektetések ösztönzése: működési és szabályozási megközelítések
  • IBA-OECD kerekasztal beszélgetés az emberi jogok kellő gondosságáról a fúziók és felvásárások, valamint a kereskedelmi tranzakciók terén
  • Hogyan formálják a Nemzeti Kapcsolattartó Pontok esetei a Felelős Üzleti Magatartást?
  • Az éghajlat-napirend tanulságai // Felelős Üzleti Magatartás és az állami tulajdonban lévő vállalatok
  • Az RBC általános érvényesítése a vállalati kultúrában // A migráns munkavállalók felelős foglalkoztatása
  • Az anti-korrupciós és emberi jogi kellő gondosság összehasonlítása // A Fenntartható Fejlődési Célokhoz való hozzájárulás az RBC-n keresztül
  • A felelős vezetés fejlesztése: az üzleti iskolák szerepe
  • Felelős kapcsolat-felbomlás (ellátási láncokban) // Innovatív eszközök a felelős finanszírozás elősegítésére
  • A technológia alkalmazása a kellő gondosság érdekében // RBC és infrastruktúra

A fórumról bővebben itt lehet olvasni.

Címkék