NKP - Vissza a főoldalra

Felelős Üzleti Magatartás Globális Fórum 2013

Az első Felelős Üzleti Magatartás Globális Fórum 2013. június 26-27-én került megrendezésre mintegy 80 előadóval és 600 részvevővel a nemzetközi szervezetek, a kormányzati szektor, az üzleti élet, a szakszervezetek és a civil társadalom részéről.

A megnyitó előadásokat Angel Gurría, az OECD főtitkára és Nicole Bricq, francia külkereskedelmi miniszter tartotta. Díszvendége Dipu Moni bangladesi külügyminiszter volt.

A főtitkár köszöntőjében rámutatott, a 2008-as válság bebizonyította, milyen nagy a vállalatok társadalmi felelőssége. Az OECD a globális fórum elindításával nyílt platformot kíván biztosítani a véleménycserére az érdekeltek számára. A szervezet első nagy lépése a felelős üzleti magatartás ösztönzésére az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelveinek megalkotása volt. A dokumentum 2011. évi továbbfejlesztése és elfogadása nagyjából egy időben és kölcsönhatásban zajlott az "ENSZ Üzleti élet és emberi jogok vezérelvei" című dokumentum megszületésével. Az Irányelvek a maga nemében a legátfogóbb dokumentum, egyediségét a hozzá kapcsolódó Nemzeti Kapcsolattartó Pontok által alkotott mechanizmus adja, amely segítségével konfliktus megoldás, mediáció és panaszvizsgálat valósulhat meg. A Nemzeti Kapcsolattartó Pontok tevékenysége azokat az országokat is érintheti, amelyek eddig nem csatlakoztak az Irányelvekhez. Például abban az esetben, ha az érintett multinacionális vállalat anyaországa részes ország.

A fórumra a bangladesi Rana Plazában 2013 áprilisában történt tragédiát követően került sor, melynek során 1135 ember vesztette életét egy összedőlt textilüzemben. A tragédia rávilágított a multinacionális vállalatok felelősségére beszállítóik üzleti magatartásával kapcsolatban, és nagyban meghatározta a fórum témáit. Nyitó beszédében a francia külkereskedelmi miniszter kifejezte elkötelezettségét, miszerint mindent meg kell tenni, hogy ilyen vagy ehhez hasonló tragédiák többé ne történhessenek meg.

A fórum tematikus üléseinek témái a következők voltak:

  • Trendek a felelős üzleti magatartás területén
  • Banglades: Hogyan tovább, és milyen globális következtetések vonhatók le?
  • Az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvei és a felelős üzleti magatartás globálisan
  • Felelős üzleti magatartás és a pénzügyi szektor
  • Az érdekeltek bevonása és az elvárható gondosság a kitermelői szektorban
  • Merre tovább?

Párhuzamosan a következő ülések zajlottak:

  • Nyilvánosság és beszámolás
  • Felelős üzleti magatartás az IKT szektorban

A 2013. évi globális fórum programja, összefoglalója és legfontosabb előadásai elolvashatók, az előadások rögzített felvételei megtekinthetők.

Címkék