NKP - Vissza a főoldalra

A német NKP-hoz benyújtott MHCCP panaszos eset

A panaszt a pakisztáni Metro Habib Alkalmazottak Szakszervezete nyújtotta be 2014 januárjában a Metro Habib Cash & Carry (MHCCP), a német METRO AG kereskedő cég leányvállalata ellen a német NKP-hoz.

A panasz szerint a vállalat megsértette az Irányelvek „Foglalkoztatás és kapcsolat a szociális partnerekkel” fejezetében megfogalmazott elvárásokat, amennyiben eltért a foglalkoztatási szerződésekben foglaltaktól a bérezés és a munkaidő területén, megfélemlítette a szakszervezeti tagokat szakszervezeti tevékenységük miatt, és nem tartotta be a biztonsági és higiéniai előírásokat. Továbbá nem reagált a szakszervezet ezekkel kapcsolatos megkeresésére.

A szakszervezet a panaszos eljárás kezdeményezése mellett az anyavállalatot is megkereste az UNI Global Union közreműködésével, amely kezdeményezte a probléma házon belüli feloldását, és a párbeszédet a szakszervezetekkel. A feleknek a panasz benyújtásától számított 3 hónapon belül sikerült kölcsönösen kedvező megállapodásra jutni, és az elbocsátott alkalmazottakat visszavették a cég alkalmazásába.

http://mneguidelines.oecd.org/database/instances/de0019.htm