NKP - Vissza a főoldalra

Benyújtott, regisztrált panaszok

A Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Ponthoz (MNKP) beérkezett panaszok

  • Két magánszemély 2020 februárjában panaszt nyújtott be a Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Ponthoz egy multinacionális vállalat Magyarországon működő leányvállalata ellen. A Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont az eset vizsgálatát követően nyilatkozatot adott ki.

  • 2019 májusában panaszt nyújtottak be a Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Ponthoz (MNKP) egy multinacionális vállalat Magyarországon működő leányvállalata ellen. A panasz alapját az OECD felelős üzleti magatartásról szóló, multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvei (a továbbiakban: Irányelvek) képezik. A panaszos szerint a vállalat az Irányelveknek a Foglalkoztatás és munkaügyi kapcsolatokról szóló fejezetében foglaltakat sérti meg. Az MNKP panaszkezelési rendje alapján az előzetes értékelés során az MNKP áttanulmányozta a panasszal kapcsolatban megküldött dokumentumokat, majd áttekintette a panasz befogadhatóságának, illetve további vizsgálatának lehetőségét az MNKP panaszkezelési rendjében lefektetett mérlegelési szempontok alapján. Az MNKP a 2019. szeptember 3-i ülésén született döntés értelmében befogadta a panaszt, tekintettel arra, hogy az formailag megfelel az OECD szabályainak, az Irányelveknek. A Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont az eset vizsgálatát követően nyilatkozatot adott ki.

  • Dr. Kiss Csaba ügyvéd, környezetvédelmi szakjogász ügyfele, Horgosi Imre képviseletében - aki korábban a Visteon Hungary Kft dolgozója volt - 2006. április 20-án kérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Ponthoz. Ügyvéd úr kérelmében azt állította, hogy a " ... Kft-nél nem érvényesülnek a munkavállalalói jogok, legyen szó a munkavédelmi, környezetvédelmi (veszélyes anyagokra vonatkozó) vagy munkajogi előírásokról", a vállalat megsértette az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelveinek 4.b pontját. A Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont az eset vizsgálatát követően nyilatkozatot adott ki.

        Benyújtott esetek adatbázisa: https://mneguidelines.oecd.org/database/